Winkeliers aan zet voor zondagopenstelling

De Brielse Winkeltijdenverordening ligt vanaf morgen ter inzage. Winkeliers en andere belanghebbenden kunnen de komende zes weken aangeven of ze iedere zondag open willen.

Het College van B en W wil vanaf 1 januari alle winkels in de gemeente de mogelijkheid bieden om iedere zondag van twaalf uur ’s middags tot tien uur ’s avonds open te gaan. Wethouder Klaas Schipper (VVD) vindt het vooral van belang dat alle supermarkten dit mogen. Nu is dat recht alleen aan de Jumbo op zondagavond voorbehouden. Albert Heijn en de campingsupermarkt mogen in het toeristenseizoen overdag open.

Het voorstel gaat in tegen het coalitieakkoord. Vorig jaar spraken VVD, CDA, D66 en OLP af dat er de komende vier jaar geen uitbreiding van het aantal koopzondagen zou komen. Intussen is de wet veranderd.

Voorheen konden gemeenten winkelgebieden ‘zo maar’ aanmerken als toeristisch gebied. Winkels mochten dan vaker dan de twaalf maal per jaar op zondag open. Brielle heeft dit voor de historische binnenstad gedaan. Voor 1 januari 2012 moeten de gemeente die aanwijzing extra motiveren. Anders kunnen belanghebbenden een procedure beginnen.

Alleen coalitiepartij CDA en oppositiepartij SP waren tegen het ter inzage leggen van de Winkeltijdenverordening. Raadslid Hugo van Ulden (SP) vreest voor de kleine zelfstandige ondernemers. ‘Eigenaren van supermarkten hebben meer ruimte, omdat ze veel personeel in dienst hebben. Ze hoeven niet ieder uur van de dag aanwezig te zijn en hebben dus tijd om andere zaken te regelen.’