Winkeltijden Westvoorne

Westvoornse winkels mogen vanaf 1 januari 2012 iedere zondag open zijn. De gemeenteraad heeft vorige week groen licht gegeven voor de verruiming van de winkeltijden.

Wethouder Ies Klok (D66) wil de concurrentiepositie van Westvoorne ten opzichte van de buurgemeenten versterken. In Hellevoetsluis mogen de winkels al iedere zondag open gaan. De gemeenteraad van Brielle neemt in december een definitief besluit.

De oppositiepartijen Partij Westvoorne en PvdA staan kritisch tegenover de verruiming. ‘Kleine winkeliers worden onnodig op kosten gejaagd,’ vond raadslid Leo Gelderland (PW). ‘Als de winkels in Brielle en Hellevoetsluis op zondag open gaan dan merken ze dat hier ook,’ reageerde wethouder Klok. Hij gaf aan dat winkeliers nooit verplicht zijn om mee te doen. Het commentaar op het onbewezen voldoende draagvlak onder de ondernemers wees hij eveneens van de hand. De nieuwe Winkeltijdenverordening heeft begin november twee weken ter inzage gelegen. Daar reageerde alleen de stichting Tegen Verruiming Zondagopenstelling op.

Bovendien heeft de gemeente met een nieuwe wet te maken. Voorheen konden gemeenten winkelgebieden ‘zo maar aanmerken’ als toeristisch gebied. Winkels in Westvoorne mogen door deze aanwijzing iedere zondag tussen 1 april en 1 oktober open gaan. Voor 1 januari moeten gemeenten die toeristische aanwijzing extra motiveren. Anders is het aantal koopzondagen tot twaalf beperkt.