‘Hoe om te gaan met de problematiek rondom hangjongeren in een dorp en wat te doen voor alleenstaanden in een buurtschap?’, deze voor velen bekende vragen werden afgelopen maandagavond in ‘de Merel’ in Rockanje door theater Kapok uitgebeeld.
Het zijn allemaal onderwerpen die onder de vanaf 1 januari 2007 in werking getreden Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) vallen. Deze wet is bedoeld voor iedere leeftijdscategorie in de Nederlandse samenleving.
Tijdens de eerste van twee informatieavonden over de Wmo in Westvoorne is door middel van sketches gesproken over sociale cohesie en mantelzorg en vrijwilligerswerk. Het zijn enkele van de in totaal negen presentatievelden. De ongeveer veertig aanwezigen, waaronder leden van de adviesraad, konden in de door drie acteurs twee uitgebeelde situaties inspringen en melden hoe zij in zo’n situatie zouden handelen. Duidelijk werd dat veel inwoners met overlast in de directe omgeving te maken hebben, maar dat zij daar op verschillende manieren mee omgaan. Behalve het belang van goede communicatie tussen buurtbewoners vindt men de rol van de gemeente essentieel in een maatschappij die steeds meer individualiseert en verhardt. Daarnaast bleek dat mensen betere informatie willen hebben over de bestaande mogelijkheden rondom de Wmo. Vaak bestaat die al wel, zoals artikelen in kranten, maar bereikt die gewoonweg de doelgroep niet.
Een punt van kritiek op de door de gemeente georganiseerde avond was het gebrek aan een concrete link tussen de Wmo en de sketches. Volgens wethouder Van Lith was die echter aanwezig. ‘In de Wmo is participatie van de bewoners een essentieel onderdeel’. “Meedoen” is bovendien het motto van de wet. De opmerkingen zullen dan ook worden meegenomen in de visie.
Op donderdag 24 januari wordt voor alle inwoners van Westvoorne in ’t Wapen van Marion de tweede Wmo informatieavond gehouden van 20.00 uur tot 22.00 uur.