Wonen in oude school Brielse binnenstad

In de oude ambachts- en machinistenschool aan de Van Sleenstraat in de Brielse binnenstad start over ruim een jaar de bouw van woningen. Op de plek waar decennia lang ambachtslieden en zeevarenden zijn opgeleid komen stadsvilla’s, appartementen, eengezinswoningen en bungalows.

Voor Briellenaren verandert er op het eerste gezicht niet veel. Het gebouw uit de wederopbouwperiode blijf staan en behoudt de authentieke uitstraling. Dat is niet zonder reden: de meisjesschool is al lang geleden gesloopt. Architect Pim van der Ven van Juli Ontwerp en Advies wil de jongensschool behouden en een nieuwe bestemming geven.

In de oude klaslokalen langs de wallen komen zes stadsvilla’s. Aan de voorkant blijven de oude raampartijen duidelijk herkenbaar. Aan de achterkant zorgt de glazen serre van de villa voor zicht op de groene stadswallen. In het oude trappenhuis komen zeven appartementen. Op de locatie van de afgebroken loopbrug staan in de nieuwbouw vijf eengezinswoningen gepland. Naast het oude schoolgebouw komen vier  bungalows, met de mogelijkheid voor een opbouw met dakterras. De Brielse Tini Berning is erg blij met dit laatste. ‘Nieuwbouw in de binnenstad gebeurt niet veel. Ik heb bovendien altijd al geroepen dat er meer bungalows voor 50-plussers moeten komen.’ Zelf heeft ze nog geen concrete plannen om haar twee-onder-één-kapwoning in Meeuwenoord te koop te zetten.  ‘Maar wie weet in de toekomst.’

Zij is één van de ruim vijftig bezoekers van de informatieavond in de Hoofdwacht in Brielle. De initiatiefnemers betrekken potentiële kopers zo nu al bij het bouwplan. Vorige week was de eerste bijeenkomst om de woonwensen te inventariseren. Mogelijk volgt in september een tweede. De kopers mogen ook meedenken in wat er met het grote buitenterrein, grenzend aan de tuinen van de woningen op de begane grond, tot aan de wallen gebeurt. ‘Alles is nog mogelijk: van stadslandbouw, een grasveld tot aan een speeltuin of jeu de boules baan,’ aldus Tineke Groenewegen van ontwikkelaar Blauwhoed. Eind dit jaar start de verkoop van het project, genaamd ‘De Heeren van Maerlant’. Rond september 2015 begint de bouw. Die start als tachtig procent van de woningen is verkocht.

Het oude Maerlant College aan de Jan Matthijssenlaan, de vroegere hbs, is nu nog zonder bestemming. Voorlopig is het gebouw uit de jaren twintig net buiten de vesting een anti-kraakpand. Wethouder André Schoon (VVD) komt later dit jaar met een plan voor deze locatie.

De ontwikkelingen volgen?  www.deheerenvanmaerlant.nl.