Woonbedrijf Westvoorne te duur

Rockanje – Geen enkele woningcorporatie wil het Woonbedrijf van Westvoorne voor een bedrag van 74 miljoen euro kopen.  De raadsleden gaan zelf de mogelijkheden voor de vastgelopen verkoop van de 1100 huurwoningen onderzoeken.

Westvoorne heeft als één van de weinige gemeenten in Nederland nog een eigen Woonbedrijf. Dat staat nu te koop. De afgelopen maanden vond een tenderprocedure plaats. Geïnteresseerde woningcorporaties meldden zich. Een bieding bleef op 19 november, de sluitingsdatum van de tender, uit. De corporaties konden niet voldoen aan de financiële voorwaarden.

Het toch in het bezit houden van het Woonbedrijf is geen voor de hand liggend alternatief. Niet alleen woningcorporaties hebben het zwaar. Ook gemeenten kunnen minder geld uitgeven. Westvoorne heeft onvoldoende middelen voor het noodzakelijke extra personeel om het Woonbedrijf draaiende te houden. Ook groot onderhoud wordt uitgesteld. ‘Er is te weinig rendement en de verkoop van woningen aan particulieren valt tegen,’ schetste raadslid Janneke Krajenbrink (VVD) in een vergadering.

Het dagelijks bestuur wilde 45.000 euro besteden aan onderzoek naar hoe het nu verder moet. Alle raadsleden vinden dit veel te veel geld. ‘Voor het bijstellen van de prijs is geen expertise van buitenaf nodig,’ stelde fractievoorzitter Emma van Blom (Partij Westvoorne). De raadsleden gaan op initiatief van de oppositiepartijen Partij Westvoorne en PvdA dan ook in een speciale commissie de toekomstmogelijkheden onderzoeken.

De nieuwe wethouder Erik Mulder (D66) is blij met de inbreng van de gemeenteraad. Hij sluit niet uit dat woningcorporaties het Woonbedrijf voor een lager bedrag wel willen kopen. Maar, voor een bedrag van 74 miljoen gaat de deur dicht.

Dinsdag 18 december boog de Westvoornse gemeenteraad zich opnieuw over het dossier. De uitkomst was bij het ter perse gaan van deze krant nog niet bekend.