Zeehondenopvang Oostvoorne: ‘Westvoorne gokt op 100.00 bezoekers per jaar’

Oostvoorne krijgt in 2016 een zeehondenopvangcentrum aan de zuidoever van het Oostvoornse Meer. Jaarlijks kunnen er zo’n 100 tot 150 zieke en verzwakte dieren terecht.

Initiatiefneemsters Rania Haverkotte en Tanya Huizer presenteerden in paviljoen de Duinrand, pal tegenover de toekomstige locatie, hun plan. Op het water komt een opvangcentrum met binnen- en buitenbanen voor de zeehonden. Het centrum wordt via een loopbrug bereikbaar. Bezoekers leren op het water ook over de leefomgeving van de zeehond. Zowel over de natuur als de industrie. Het centrum wordt duurzaam. ‘We denken bijvoorbeeld aan de plaatsing van een kleine windmolen. Een energiemaatschappij kan dan tegelijkertijd uitleggen hoe windenergie tot stand komt,’ aldus Haverkotte. Oorspronkelijk bestond ook het idee om het informatiecentrum FutureLand te verhuizen naar het meer. Maar dat blijft zeker tot en met 2015 op de Maasvlakte. De initiatiefnemers willen daar niet op wachten. ‘Wellicht kunnen we een deel van de expositie krijgen.’

Het zeehondenopvangcentrum kost enkele miljoenen, afhankelijk van de uitvoering. Enkele grote sponsoren hebben al toegezegd. ‘We denken niet alleen aan geld. Ook praktische zaken als handdoeken en vrieskisten zijn welkom,’ aldus benadrukt Huizer. De opvang van iedere zeehond kost ook nog eens zo’n 5.000 euro.

Wethouder Jan van Rij (VVD) is dolenthousiast en helpt met het verkrijgen van de noodzakelijke vergunningen. Het centrum is uitstekend voor de bevordering van het toerisme in zijn gemeente. Hij gokt op 100.000 bezoekers per jaar. ‘Een campinggast hoeft bij druilerig weer niet meer te aarzelen wat hij moet doen!,’ grapt hij. Van Rij is niet bang voor een zware belasting van het Westvoornse wegennet. ‘We hebben berekend dat het aantal auto’s over de Stationsweg in Oostvoorne met gemiddeld 22 per dag toeneemt. In de tijd van het autostrand waren dat er nog 75.’

Oostvoorne heeft de steun van de bekende crèche in Pieterburen. Symbolisch lieten ze samen zaterdagmiddag vier zeehonden los op het strand van de Tweede Maasvlakte.

Het centrum gaat grotendeels op vrijwilligers draaien. Maandag 13 oktober is er om 19.30 uur in paviljoen De Duinrand een informatieavond voor (potentiële) vrijwilligers.