Zeg ‘nee’ tegen Metropoolregio

Raadslid Yvonne de Groot (PvdA) heeft haar zegje bij het Algemeen Bestuur van de Stadsregio Rotterdam gedaan. Zij vindt dat Voorne-Putten meer invloed moet krijgen binnen de Metropoolregio.

De regio Rotterdam – Den Haag heeft dit jaar afgesproken op een aantal punten intensief samen te werken. Een kernteam – dat tot voor kort bestond uit de burgemeesters van Den Haag, Rotterdam, Delft, Lansingerland, Vlaardingen en Westland – werkt de invulling van deze Metropoolregio uit. De aandacht is dus vooralsnog gevestigd op de twee grote steden en het gebied daartussen: ‘Delfland’. Bijna alle Brielse politieke partijen reageerden gisteren – dinsdag 8 november – tijdens de begrotingsbehandeling 2012 kritisch hierop.

Yvonne de Groot sprak op woensdag 26 oktober al de Stadsregio, in aanwezigheid van burgemeester Aboutaleb van Rotterdam, toe. Zij deed dit namens een meerderheid van de Brielse raad en alle PvdA fracties op Voorne-Putten. ‘We zijn bang geen invloed te hebben en glastuinbouw opgedrongen te krijgen.’ Intussen is wethouder Christel Mourik (VVD) van Spijkenisse in het kernteam opgenomen.

Hoewel de Metropoolregio een vrijwillige samenwerking is, is die niet vrijblijvend; er worden afspraken gemaakt. Voor 1 januari moeten de gemeenteraden van de toekomstige ‘metropool’ hun visie op de ontwikkelingen geven. De Groot: ‘wanneer de kleine gemeenten als Brielle niet genoeg invloed en waarborgen krijgen, moeten we gewoon “nee” zeggen.’ Een nadeel is dat Voorne-Putten dan financiële middelen kan mislopen. Zij geeft aan dat de raadsleden een zware taak hebben.