Zomerstop Brielse ouderen

BRIELLE – Brielse ouderen maakten vanwege tijdgebrek binnen de Catharina Stichting de afgelopen zomer geen Zomertour. Ze krijgen dit najaar alleen een virtuele wandeling door de geuzenstad.

Fractievoorzitter Tijmen Zaal (OLP) stelde in de laatste raadsvergadering voor het zomerreces vragen over het wel of niet doorgaan van de tour en de redenen hiervan. De tour is een door de gemeente Brielle gesubsidieerde activiteit, georganiseerd door Welzijn Ouderen van de Catharina Stichting. Het dagelijks bestuur deed vervolgens navraag bij de stichting.

Jaarlijks rijden vrijwilligers in de zomermaanden met ouderen langs mooie plekje in de omgeving. De stichting gaf aan dat er vanwege ‘personele mutaties’ nu geen tijd was om de tour te organiseren. Op 3 oktober krijgen de ouderen in de Infirmerie ter compensatie van de gidsengroep Brielle een virtuele wandeling door Brielle. Mogelijk volgt voor de kerstdagen nog een lichtjestour naar Rozenburg.

Eerder bereikte de gemeente geluiden over mogelijke onjuiste besteding van gelden over 2010 en 2011. Welzijn Ouderen ontving de afgelopen twee jaar jaarlijks iets meer dan 200.000 euro aan subsidie. De indruk bestaat dat de gelden niet voor de bestemde doelen in Brielle terecht zijn gekomen. Het dagelijks bestuur vroeg eind maart om een accountantsonderzoek over 2011; met specifieke aandacht voor de subsidie.

Directeur/bestuurder Nic Heijlands stelt dat het beeld waarschijnlijk is ontstaan door het tijdelijk anders invullen van de taken van de coördinator Welzijn Ouderen in Brielle. Deze coördinator is tijdelijk ook coördinator in Westvoorne geweest. De werkzaamheden in Brielle zijn echter overgenomen door andere medewerkers. Daarnaast heeft de account een goedkeurende verklaring afgegeven voor de jaarrekening 2011.

Op maandag 27 augustus komt de besteding van de subsidies van Welzijn Ouderen aan de orde in de commissie Samenleving.

Extraatje Brielse noodlijdende

BRIELLE – De Voedselbank en bijstandsgerechtigden met kinderen in Brielle krijgen een extraatje. Het Fonds Vrouwe Briell’ van Ellemeet geeft bijna 4.500 euro weg.

Het fonds is in 1681 opgericht door Magdalena Briell’ van Ellemeet en is een vangnet voor individuen en groepen die tussen wal en schip raken. De jaarlijkse rente is bedoeld voor ‘noodlijdende woonachtig in de gemeente Brielle’. Mensen die niet kunnen voorzien in hun levensonderhoud of die nauwelijks in de maatschappij meedraaien. Commissarissen afkomstig van de kerkenraad en de gemeenteraad van Brielle beheren het fonds.

De voedselbank Brielle krijgt 1.400 euro om pakketen aan te vullen en uit Spijkenisse af te halen. 44 Gezinnen met kinderen in de leeftijd van drie tot en met zeventien jaar krijgen per kind zo’n 35 euro. Het gaat om een totaalbedrag van iets meer dan 3.000 euro.

Een museumbezoek van de schildersgroep van bewoners van de Plantage is afgewezen, omdat het behoort niet tot de doelstellingen.