Zorgen Metropoolregio Rotterdam-Den Haag

Voorne – De steden Den Haag en Rotterdam zijn bezig met de oprichting van de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag. In Brielle en Hellevoetsluis zijn kritische geluiden ontstaan. Ook de belangen van Voorne-Putten moeten gewaarborgd blijven.

De metropoolregio is het nieuwe samenwerkingverband tussen de 24 gemeenten in de Stadsregio Rotterdam en in het Stadsgewest Haaglanden. Op woensdag 25 mei was in het ADO-stadion in Den Haag de eerste, druk bezochte, ‘metropoolregiodag’. De Metropoolregio gaat intensief samenwerken op een aantal zaken. Eén daarvan is de oprichting van een gezamenlijke vervoersautoriteit.

Cilia Meerman, fractievoorzitter van het CDA in Hellevoetsluis, maakt zich zorgen om de snelheid van de ontwikkelingen. Vooral de grote steden en de Greenport (tuinbouw) zijn nu in beeld. De Zuid-Hollandse eilanden niet of nauwelijks. Zij wil opkomen voor onder andere de groene en recreatieve belangen van dit gebied. Eerder waarschuwde het Brielse raadslid Yvonne de Groot in een open brief zelfs al voor de eventuele nadelige gevolgen. Den Haag heeft ruimte nodig om uit te breiden en zoekt die in het Westland. ‘Voorne wordt hiermee het afvoerputje voor de glastuinbouw.’ Burgemeester Kleijwegt van Hellevoetsluis sprak in de afgelopen gemeenteraadsvergadering bewondering uit voor de voortvarende aanpak van Den Haag en Rotterdam. Ook hij wil Voorne-Putten op de kaart zetten. ‘Gebruik daar de organen voor die je al hebt, zoals de Stadregio.’

Minister Piet Hein Donner vindt de Metropoolregio nodig om ervoor te zorgen dat de Randstad van wereldbelang blijft. De burgemeesters Van Aartsen van Den Haag en Aboutaleb van Rotterdam zullen de komende dagen een ontwerpresolutie voorleggen aan alle colleges van B en W waarin wordt uitgesproken dat de Metropoolregio snel tot stand moet komen. Aboutaleb benadrukte in het ADO-stadion dat de grotere en kleinere gemeenten hun identiteit zullen behouden.